Trekking pod Kančendžengu

(23. 4. - 14. 5. 2005)



Obsah

Trekking pod Kančendžengu

1. Sobota 23. 4. - Odlet
2. Neděle 24. 4. - Přes Bagdogru do Darjeelingu
3. Pondělí 25. 4. - Darjeeling
4. Úterý 26. 4. - Nástup na aklimatizační trek
5. Středa 27. 4. - Výstup na Phalut
6. Čtvrtek 28. 4. - Po hřebeni do Sandak Phu
7. Pátek 29. 4. - Návrat do Rimbiku
8. Sobota 30. 4. - Přes Darjeeling do Peelingu
9. Neděle 1. 5. - Do Yuksomu
10. Pondělí 2. 5. - Cesta do Tsóky
11. Úterý 3. 5. - Výstup na Dzongri
12. Středa 4. 5. - Dzongri
13. Čtvrtek 5. 5. - Sestup marodů do Tsóky
14. Pátek 6. 5. - Návrat do Yuksomu
15. Sobota 7. 5. - Odpočinek v Yuksomu
16. Neděle 8. 5. - Prohlídka Yuksomu
17. Pondělí 9. 5. - Odjezd otrávených do Gangtoku
18. Úterý 10. 5. - Prohlídka Gangtoku
19. Středa 11. 5. - Léčba
20. Čtvrtek 12. 5. - Odjezd do Dillí
21. Pátek 13. 5. - Dillí
22. Sobota 14. 5. - Přílet


1. Sobota 23. 4. - Odlet

Pár dní před odjezdem chytila Anička nějakou chorobu a přes samoléčitelské pokusy stále chrchlá, nicméně slavná výzva "Odvolej !", v tomto případě dovolenou, je také bludem a navíc značně ekonomicky nevýhodným.

Sraz je v 9:45 na Ruzyni. Nalezené autobusové spojení 191 / 179 neodpovídá skutečnosti. Buďto změnili jízdní řád nebo došlo na lidský faktor. Sraz ale stíháme téměř přesně. Ještě tam ani nejsou všichni. Tomáš Hyka rozdává pasy a letenky, Jirka Hruboň, náš průvodce, pro změnu pokyny. Jdu nechat zamotat zavazadla do igelitu. Postupně se všichni slézáme. Hlásí se k nám nějaká dvojice, prý s námi byli na Novém Zélandě. Moc si na ně nepamatujeme, trapas. Při  odbavení dostáváme palubenky jen do Moskvy, dál jim prý nejdou vydat. Vždycky něco nejde.
Po obvyklých kontrolách nastupujeme do Boeingu 737. Letíme společným letem ČSA a Aeroflotu. Startujeme standardně s mírným zpožděním. Letadlo je narvané, dokonce je pár míst prodáno dvakrát. Nakonec ale letušky přebytečné pasažéry usazují někam dopředu, patrně do Business class. Většina cestujících jsou Rusové a pořád courají na WC. Vypadají, že si před letem trochu dodávali odvahy.
V Moskvě přistáváme asi v půl páté místního času (+2h). Palubenky máme připravené u průchodu do tranzitu. Bloumáme po letišti, které svou velikostí zjevně nestačí provozu. Není si tu ani kam sednout. Něco jako centrální tabuli s odlety jsme nenašli, je třeba obejít všechny brány, kterých naštěstí není mnoho, nám osud pro tento den nadělil třináctku.

Nastupujeme do letadla IL-96-300. Odlétat máme v 19:20, ale máme zase poněkud zpoždění. Letadlo je poloprázdné. K večeři dostáváme nějaké zeleninové jídlo, kuře ((ch)ciplionok) došlo. Sedíme za Vaškem, bavíme se trochu o cestách. K našemu i jeho překvapení se domlouváme, že Vašek zná Frantu, našeho známého z našeho bývalého pracoviště, který po nás vždy chtěl snímky letadel. On má podobný úkol, fotky letadýlek sbírá i jeho bratr. Ten prý s Frantou občas lítá do Amsterodamu a fotí tam letadla. Jak to provozují v době zostřeného dozoru, neprozradil. 

2. Neděle 24. 4. - Přes Bagdogru do Darjeelingu

Přistáváme v Dillí po asi šestihodinovém letu, časový posun je dalších +1,5 hodiny. Přesný čas zjišťujeme trochu problematicky. Mate nás směnárník, který má hodinky pravděpodobně sám o něco posunuté. Nedorazil Láďův batoh, reklamační přepážka nemá tušení, kde zůstal. Mezitím nachází Ivan na svém batohu nálepku z Láďova batohu. Vrací se tedy přes celníky k reklamacím ještě před podpisem reklamačního protokolu, aby na to upozornil. Se zavazadly byl nejspíš  nějaký problém už v Praze, možná nálepky odpadly a někdo je iniciativně zpřeházel. Láďovi prý v Praze před odletem dali nějaký papírek, že je jeho bágl poslán  podmíněně - že by vzbudil nějaké podeření ?
Čekáme na odlet do Bagdogry. Objevují se moskyti, kteří by mohli být malaričtí, alespoň podle ziskuchtivých ordinací zahraniční medicíny, které ucítily možnost napíchat pár injekcí navíc. Tasíme repelenty. Antimalarika většinou nebereme, toho času panuje přesvědčení, že spíš škodí než pomáhají, pokud nemá malárii všechno, co se kolem nás hýbe (například se musí brát týden před expozicí a asi 3 neděle po ní, a jsou popisovány dokonce i záchvaty šílenství po jejich užití. Rovněž nejsou zrovna ideální na vyšší krevní tlak a do vyšších nadmořských výšek).

Přesouváme se do nějaké tranzitní čekárny, kde je komárů ještě více. Chtějí tu po nás evidenční zápis do nějakého pitomého sešitu. Pak pokračujeme autobusem na domácí terminál. Nějak nám vyhládlo, proto si kupujeme chlebový trojhránek se sýrem, který se má možná předem upéci v mikrovlnce. K letadlu pak jedeme dalším autobusem. Do letadel se tu nastupuje po schodech, "rukávy" se na místních letištích nevedou. Nedoporučuje se zde fotit, Indové jsou prý na to hákliví. Zejména jsme varováni, abychom nefotili na cílovém letišti. Patří totiž armádě, která připouští omezený civilní provoz. Hm, tentokrát Franta zapláče nad ztracenou příležitostí.
 

Odlétáme v 10:10, tedy o něco později - jako obvykle. V letadle dostáváme hnusnou slanou limonádu a nějaké pálivé jídlo (údajně to má být kuře). Let trvá 2 hodiny 40 minut. Kupodivu s námi přistává i všech zbylých 14 zavazadel. Zaznamenali jsme ale další ztrátu, jedna ze spolucestujících zapomněla v letadle foťák (shledá se s ním na konci dovolené). Objednaný šestnáctimístný autobus už na nás čeká. Přítomné fotografy fascinuje znak svastiky, obecně z Evropy známého nacistického symbolu (ukradeného ovšem Indům, ti jsou v tom nevinně a svůj náboženský symbol nikdy nepřestali užívat).

Zavazadla jdou na střechu a přikrývají se plachtou proti případnému dešti. Pro jistotu jsme je ale nechali i v přepravních obalech z Ruzyně. Autobus má naštěstí evropské sedačky a ne úzké asijské, jak nás strašil Jirka. Cesta trvá asi 4 hodiny. Silnice, zpočátku široká, se brzy zužuje. Auta se většinou vyhnou, širší autobus má ale trochu problémy.
Dnešním cílem je Darjeeling, hotel Valentino. Po uhnízdění v pokojích jdeme trochu prozkoumat okolí. Na blízké pěší zóně je spousta krámků a stánků. Večeříme  v hotelu, nechtělo se nám hledat nic jiného. Ostatní dobrodruzi vyrazili do ulic zkoumat okolní restaurace a nemoce, které v nich lze možná chytnout. Anička si dává pečené kuře a já rýži se zeleninou. Kuře je sice bez přílohy, ale mojí rýže je tolik, že Aničce rád nějakou přenechám. K pití zkoušíme místní pivo, ale moc nám nejede. 
V 8 hodin je organizační schůzka. Odevzdáváme vyplněné žádosti o permity a fotky. Možnost vyjet ráno na Tigger Hill nikoho neláká. Muselo by se vstávat asi ve 4, a to se nikomu nechce. Dohadujeme se, že zkusíme raději vyhlídkový vláček, který jede v 9:15, případně v 10 (dražší s návratem zpět). Jirka bude zítra shánět  permity a zajišťovat ubytování na aklimatizační trek, takže nebude moc k dispozici. Pomůže snad také Láďovi, který stále neví, co je s jeho batohem, s doplněním výbavy na trek.

3. Pondělí 25. 4. - Darjeeling

Ráno jdeme na snídani do zdejší "pekárnocukrárny". Většina pamlsků je politá vrstvou čokolády, čaj se pokládá za samozřejmost. Po britském způsobu může být podáván s mlékem, patrně nepasterizovaným. S díky mléko odmítáme.

Po snídani se s dalšími čtyřmi spolucestujícími vydáváme na nádraží, kde potkáváme další dva členy naší skupiny. Koupě jízdenek na vlak v 9:15 se nedaří, "vlak" je plný. Kupujeme tedy jízdenky na 10 hodin. Jakožto zpáteční jsou dražší (240 rupií), je to totiž vyhlídková jízda do Ghumu a zpět. Chceme jít z Ghumu zpět pěšky, takže zpáteční jízdenku ani nevyužijeme. No co, za exotiku se platí. Musíme vyplnit nějaký zbytečný formulář, aby nám lístky prodali. Slovo "vlak" je v uvozovkách právem. Je to totiž "sentimental train", historický vláček s miniaturní lokomotivou vyrobenou zjevně na zakázku a maximálně 3 vagónky po cca 12 cestujících, víc by takový stroj snad ani neutáhl. Angličané trať dokončili někdy kolem roku 2000. Jezdí se po legračních kolejích s rozchodem, jaký by Rusy s jejich bólšimi tratěmi patrně uvedl v úžas. Trať běžně křižuje silnici a protože vlak jezdí jen několikrát denně oběma směry, na kolejích se odehrává obchodní život, to jest jsou tu stánky, které se při průjezdu dýmající a těžce supící obludy musí uklidit, načež se vracejí na své tradiční místo. Lokomotiva často cestou zesne, ale z nějaké pobočné koleje je vytažena nová a jízda (zpravidla jen o něco rychleji než krokem) s takovýmito přestávkami pokračuje. Veškerý vozový park je ve viditelně havarijním stavu a inženýr, který dokáže lokomotivu alespoň ještě jednou rozjet tu je patrně ve všeobecné vážnosti úctě.

Čekáme na nádraží, fotíme parní lokomotivy. Stále na nás útočí prodavačky nějakých látek a nedají se odbýt. Nejchudší zástupci zdejšího města přebírají v podstatě holýma rukama žhavý popel z lokomotivy připravované k odjezdu, aby na ohacích kousků uhlí mohli upéci jídlo, ať už pro svou potřebu, nebo nebo za účelem pouličního prodeje ohořelých kukuřičných a jiných klasů.

Nastupujeme do vláčku. Teprve tady zjišťujeme, že máme lístky do různých vagónů. Průvodčí nás ochotně stěhuje do jiného vagónu, kde je místo pro všechny a složitě přepisuje maše jízdenky. Každý vagón má vlastního průvodčího a obsluhu ruční brzdy. Průvodčí celou cestu vypisuje složité formuláře, patrně s hlášením, kolik se nalilo vody do tendru a kolik shořelo uhlí v kotli a jaká byla nálada na palubě. V Indii je třeba si na zbytečné funkce zvyknout, Indů je miliarda a každý chce podporu nebo práci.

Jízda je docela zážitek. V jedné zastávce musíme zacouvat na vedlejší kolej, abychom se vyhnuli vlaku z protisměru. Zastavujeme na Batasia Loop na vyhlídce. V Ghumu vystupujeme, prohlížíme železniční muzeum. S vláčkem tu končíme a hledáme zpáteční pěší cestu. Chceme jít kolem klášterů, ale evidentně se dostáváme  do vojenské oblasti. Dle nápisu na cedulích potřebují cizinci na průchod povolení. Vrátit se ? Ale ne ! S drzostí nejdál dojdeš. Procházíme bez problémů středem kasáren 107.ghurkského pluku, který se na vývěsce chlubí, že byl za 25 nebo kolik let od 70.let asi třikrát vyhodnocen jako nejlepší jednotka --- nepochopili jsme čeho, třeba celé Indie. Podle nejméně dvou dam z naší skupiny byli vojáci "pěkní kluci", řečeno s podezřele zasněnýma očima (a patrně s kritickým pohledem na stárnoucího břichatého manžela). Kupodivu se při příchodu do Darjeelingu trefujeme rovnou do ulice s naším hotelem, neuvěřitelné.

Odpoledne vyrážíme do města. Prohlížíme chrám hlídaný (nebo spíš bezohledně okupovaný) opicemi, nakupujeme pohledy a známky. Na svačinu jdeme do pekárny, za hlavní cíl této zacházky však považujeme akvizici pečiva na trek. Do rezevy pořizujeme ještě sušenky a balenou a tudíž pro Evropana "bezpečnou" vodu.

Večer se všichni scházíme v hotelové restauraci. Dáváme si zeleninové momo s nějakou pálivou omáčkou (tu vynecháváme). Jirka nás informuje, že permity jsou OK. Vrací nám dokonce většinu fotek, prý nebyly potřeba. Ubytování je zajištěno, jen 5 chlapů by si raději mělo vzít karimatky, ostatní je mohou nechat v depositu. Ztracený Láďův batoh se zatím nenašel. Není prý ani v Praze ani v Moskvě. Láďa si sice pořídil nějaké náhradní vybavení, ale nebude to asi úplně ono.

4. Úterý 26. 4. - Nástup na aklimatizační trek

Na šestou máme domluvený čaj na recepci. Musíme odjet brzo, abychom stihli před zahájením dopravní špičky projet kritická místa, kterými se za dne projet nedá. V důsledku časného vstávání je restaurace ještě zavřená. K čaji tedy přikusujeme pečivo ze svých zásob. Pak odkládáme věci do depozitu. Před hotelem už čekají objednané džípy. Nakládáme batohy, pro jistotu zabalené v igelitu, na střechy aut a nasedáme. V jednom džípu jede 8 lidí, v druhém 7. My jsme v tom méně obsazeném. Nejlepší jsou 3 místa v prostřední řadě. Vepředu se s řidičem tísní 2 cestující, vzadu je místo pro 4, v našem autě jsou tam jen dva. Místa je tam sice dost, ale kdo má problémy se žaludkem v dopravních prostředcích, dlouho tam nevydrží. Sedadla jsou totiž situována bokem ke směru cesty a jsou vyvýšená. Na úzkých rozbitých silnicích to dost hází. Pro tentokrát máme místa v prostřed, ale není tohle nebude rozhodně poslední cesta džípem, musíme se střídat.

Jedeme asi čtyři hodiny do Rimbiku k lodži "Sherpa Tenzing" (jak obligátní !). Cestou je třeba předložit pasy na armádním kontrolním stanovišti. Jirka na to zapomněl upozornit a někteří mají vtipně doklady v batozích na střeše. Většina zavazadel kvůli tomu musí dolů. Vysedáme a Jirka rovnou domlouvá nocleh na zpáteční cestu. Do tohoto místa se totiž vrátíme. Asi v 11 vyrážíme na cestu. Čeká nás prý kolem 600 metrů převýšení. Začínáme klasicky mírným sestupem. Nijak se neženeme, fotíme a občerstvujeme se u "stánku", přesně řečeno boudy, ve které se prodává i přespává současně. Přecházíme nepříliš kvalitní most, mostovka je skoro úplně shnilá. Je trochu na pováženou došlápnout na některá její místa. Most je zrovna v opravě, až se budeme vracet, bude veškeré špatné dřevo vyměněné.



Zastavujeme v hospůdce za mostem a posilňujeme se převážně z vlastních zásob. Po krátkém odpočinku začínáme stoupat. Asi ve 2 hodiny přichází očekávaný, na přípravné předodjezdové schůzce avizovaný pravidelný odpolední déšť. V jarním období je tu prý deštivěji než na podzim. Údolí Kančendžengy je totiž situováno tak, že vítr od moře vynese spoustu vlhkého vzduchu, který po ochlazení vydatně kondenzuje na svazích.

Nechali jsme se nalákat na rozkvetlé rododendrony. Navlékáme obaly na batohy a "nepromokavé" bundy. Pláštěnky jsme nebrali. Pod pláštěnkou se sráží pot a za chvíli je člověk stejně jako v mokrém Priesnitzově zábalu. Bundy alespoň trochu vlhka propustí ven. Nejlepší by asi byl deštník, ale s chodeckými hůlkami to v náročném terénu nejde dohromady a ve větru je k ničemu. Samozřejmě jsme už poslední. Anička kvůli nedoléčené chorobě leze ještě pomaleji než obvykle.

Po nějaké době potkáváme Jirku, který nám jde naproti. Před námi je prý nějaké problematické rozcestí, kde bychom mohli zabloudit. Nechal si tam batoh a někdo mu ho prý hlídá. Jirka bere Aničce batoh, aby šla trochu rychleji. Na rozcestí chvíli odpočíváme a pak se vydáváme za ostatními. Naším cílem je Trekkers Hut v Ramam. Chvílemi prší. Kolem čtvrté přicházíme do vesničky Ramam k Sherpa lodži. Ostatní tam již sedí v hospodě. Jsme dost zklamáni, že ještě nejsme v cíli. Prý je to ještě asi půl hodiny. V botách máme mokro. Dáváme si všichni ne moc dobrou vodovou rajskou polévku a čaj. Ptají se más, zda nechceme večeři, v Trekkers Hut prý nic k jídlu nedostaneme. Je nám to divné, Jirka má jídlo slíbené. Říkáme, že se sem případně vrátíme.



Pokračujeme v cestě. Před mostkem potkáváme nějaké lidi a ptáme se, kudy dál. Ukazují nahoru po primitivních "schodech", spíš vykousaných než zbudovaných do stráně. Jeden z nich říká něco jako že chata je zamčená. Doufáme, že jsme mu špatně rozuměli. Stoupáme prudce nahoru po vysokých schodech z klád. Také je nutno obejít několik padlých kmenů. U chaty zjišťujeme, že je skutečně zamčená (nicméně se do ní dá vlézt oknem). A nikde nikdo. Hustě prší. Schováváme se pod stříškou, Jirka běží někam nahoru, nenašla-li by se jiná chata. Vrací se pochopitelně s nepořízenou. Budeme se muset vrátit do Sherpa lodže. Moc se nám do toho nechce. Vašek se nakonec šprajcne a jako jediný se rozhoduje tady sám zůstat. Má s sebou zásoby jídla a stejně prý nechce zdejší jidlo riskovat, má prý špatné zkušenosti z Peru. Vysazujeme proto malé okno, Vašek leze dovniř a otvírá větší, kudy mu podávám jeho batoh a ještě se ptám, zda si to nerozmyslel. Mám obavy, že by se provozovatel chaty mohl vrátit a Vaškova angličtina je spíše "non existent". Indická sice většinou taky, ale přes adrenalin se vždycky vidí hůř. Vašek ale trvá na svém, že ho tu prý zítra máme vyzvednout, vždyť jdeme okolo.
 

Ostatní už jsou na cestě dolů a my je následujeme. Protože jsme přišli pozdě za hlavní skupinou, naši kolegové se zařídili bez nás. Domnívali se, že jsme zůstali rebelovat s Vaškem nahoře. Naštěstí je v lodži dost místa, tak nám ještě Jirka snadno doobjednává další dvoulůžák. K večeři si dávám těstoviny se zeleninou a Anička tibetský chléb s vejcem. Domlouváme se na zítřek. Ukazuje se, že nebudeme muset stoupat znovu k Trekkers Hut, za mostkem odbočíme doprava. Jirka tedy  jen doběhne pro Vaška. Dojednáváme snídani na šestou - čapati (suché placky) nebo omelety, jak kdo má chuť.

5. Středa 27. 4. - Výstup na Phalut

Snídaně je skutečně hotova v šest, takže kolem sedmé můžeme vyrazit. Jirka jde cestou vyzvednout Vaška k chatě. Vašek prý strávil báječnou noc v chatě, ve které fičelo a ozývaly se podezřelé zvuky. Od minulé noci prý už bude věřit na strašidla, nejhorší prý bylo jít na záchod. Cesta zpočátku klesá, napřed mírně, pak prudce. Pak zase na střídačku stoupáme a klesáme do vesnice Gorky. Tam musí Jirka na checkpoint s našimi trekovými permity a zaplatit poplatky za kamery. Přišli jsme obligátně poslední, ostatní jsou stihli občerstvení a jsou už na cestě vzhůru. Začíná tu výstup na Phalut o 1300 výškových metrů. Domlouváme s Jirkou, že mu pošleme SMS, kdybychom měli při výstupu velké zpoždění nebo problémy. 
Stoupáme z vesnice strmou strání. Cesta je zpočátku úzká. Poměrně brzo ale přicházíme na širokou pohodlnou cestu, která v serpentinách pomalu stoupá. Moc lidí tu nechodí, ale cesta je celkem jasná, zabloudit by se nemělo dát. Jirka nám slíbil šipky na problematických křižovatkách. Nějaké jsme našli. Jedna je ale matoucí, vede totiž někam zpět. Usuzujeme, že někdo měl podobný nápad a nenecháváme se zmást. Kolem dvanácté odpočíváme a posilňujeme se. Zrovna to vypadá na déšť, ale zatím z toho nic není. Přicházíme na pěknou loučku a konečně vidíme pár rozkvetlých rododendronů. Pršet začíná až kolem půl třetí. Cesta se rázem mění v bahno. Prší čím dál tím víc a fouká vítr. Potkáváme dost apatickou krávu jaka, ale raději se od ní držíme dál. Konečně se dostáváme alespoň nad pásmo lesa. Vítr je velmi nepříjemný. Ve chvíli, kdy toho už máme plné zuby, potkáváme Jirku, který nám jde naproti. Prý je to už jen tak 20 minut. Trvá to pochopitelně dvakrát déle. Celou dobu ze sebe únavou nevypravím ani slovo, což začíná Jirku lehce zneklidňovat, neboť má intenzívní (a správný) pocit, že nemluvím vzteky. Oba jsme úplně promočení, a díky zapaření jen částečně promrzlí. Přemýšlím, jak ze sebe ty mokré hadry dostaneme, aniž by šla naše vlastní kůže s sebou. Po více než půlhodině od setkání míjíme sud s vodou u jediného zdejšího zdroje pitné vody. Odtud je to opravdu už jen chvilka, ale padají sněhové krupky. Je mlha, a tak Trekkers Hut na Phalutu (3450m) se vynoří náhle přímo před námi. 
Poloshnilou chatu hlídá pohraničník se samopalem (pohraničník se soustavně někde fláká, ponejvíce kolem kuchtění trekujících cizinců, od kterých se dá očekávat přilepšení k jeho standardní výbavě, totiž pytli rýže s nějakými konzervami. Samopal bez zásobníku spočívá přivázaný řemenem k posteli. Zbraň připomíná konstrukcí spíš lehký kulomet, neboli sovětský šicí stroj). Ozbrojenec je zde proto, že jsme skutečně na hranicích s Nepálem. Před chatou jsou postaveny z pytlů s pískem dva palposty, demokraticky obrácené střílnami do obou zemí. Patrně proto, aby se vyhovělo kontrolujícím generálům z obou stran. Jinak je to z vojenského hlediska pozice dosti nesmyslná, nepřítel by se patrně bez přískoků dostavil v mlze husté jako odstředěné mléko pořadovým krokem s kutálkou, aniž by mu hrozilo nebezpečí obranné střelby. Začínáme stahovat a ždímat mokré svršky a z igelitů vytahovat suché věci.

Je tu pěkná zima. Všichni jsou oblečení do všeho, co mají s sebou a zabaleni do nafasovaných dek (tyto jsou zákonitě ve zdejším prostředí zatuchlé a vlhké). Dostáváme zbytky čaje. Kolegové měli prý také brambory, ale ty už sežrali. Kdo pomalu chodí, sám sobě škodí. Počítám, že právě my tvoříme proslulé povolené procento ztrát. Večeře je prý ale objednaná. Zalézáme do spacáků. Déšť mládí do plechové střechy, se kterou současně lomcuje vítr. Máme trochu obavy, aby vichřice, nebezpečně podobná spíš orkánu, neodnesla chatu i s námi, ale bouda drží u země pevně. Asi už něco zažila.
Elektřina tu není, svítí se svíčkami a čelovkami. Záchodky jsou naštěstí součástí chaty a nemusí se nikam přebíhat v dešti. Je tu s námi také nějaká francouzská dvojice, která jde opačným směrem. Paní se vyjadřuje, o zdejším prostředí jako o "katastrofik". Personál chaty připravuje večeři. Prý mají malé zásoby. Vyslali sice někoho na nákup, ale ještě se nevrátil. K večeři dostáváme Dal Bhat a čaj. Po jídle zalézáme zase do spacáků. Ivaně se hned po příchodu rozpadla postel, ale manžel Ivan ji několika údery kamene do vyčnívajících hřebíků nouzově spravil. V noci nevydrží ani Aniččina postel. Asi se moc vrtí a kolem desáté se pod ní lože bortí. S námahou z ní vylézá, je třeba dávat pozor na vyčnívající hřebíky, kterými je stlučena. Trochu ji dávám dohromady, ale stále vypadá vachrlatě, pročež se žena raději stěhuje na volnou postel vedle Jirky. Celou noc duje silný vítr, déšť ale ustává.

6. Čtvrtek 28. 4. - Po hřebeni do Sandak Phu

Ráno je mlha, ze slibovaného výhledu nic není. Snídaně je potichu ze 6:30 přeložena na sedmou. Je to porridge a čaj. Při balení batohu z něj vybíhá myš, která se v něm činila patrně valnou část noci. Drahé horolezecké triko z moiry má díry na břiše i na zádech, jak si ta potvora pokoušel nakousat materiál na hnízdečko.

Vycházíme kolem osmé. Dnešním cílem je Sandak Phu (3600m). Cesta vede po hřebeni nahoru a dolu. Občas vane protivný vítr. Výhledy moc nejsou, napřed je mlha, pak mraky. Chvílemi sice vysvitne sluníčko, ale stejně to příliš nepomůže. Zpočátku procházíme kolem rozkvetlých rododendronů, na které jsme sem vlastně byli nalákáni. Tak fotíme, na hlavním treku si jich prý už moc neužijeme.
Chvíli nás sledují 2 psi, asi čekají nějaké jídlo. Pak je marná snaha přestane bavit a odpadají. Jsme poslední a od bloudění nás zachraňuje namalovaná šipka. Jdeme celou dobu po hranicích s Nepálem, a tak občas nás varuje cedule, že odbočka vede tam. Kousek za namalovanou šipkou doháníme pár členů výpravy. Ivana odbočila směrem do Nepálu, ale našli jí včas. Pak udělali tu šipku. Dáváme si polední pauzu a doplňujeme energii.
Cestou nacházíme jednu matoucí šipku, která vede téměř zpět, ale ignorujeme ji. Kolem třetí vidíme v dálce několik stavení. Usuzujeme, že to je náš dnešní cíl. Tipujeme to tak na hodinu a půl. Zatím neprší, mraky se ale začínají stahovat. Odhadovaný čas ovšem nestačí. V půl páté máme ještě kus před sebou a začíná bouřka s kroupami a se silnými poryvy větru. Trvá nám ještě asi půl hodiny, než se vysíleně dopotácíme do vesnice. Nevíme ale, kde máme bydlet, nějak jsme nečekali tolik budov ! Naštěstí nás zahlédl Jirka z hospůdky, kde už sedí většina členů výpravy. Jde nám naproti a vede nás do chaty. Opět se jmenuje Trekkers Hut. Jirka má starosti, Vašek prý ještě nedorazil. Říkáme, že podle nás šel před námi. Naposledy nás předcházel v nějakém kopci. Dost fotil ve stráni, snad se mu nic nestalo. Kdyby si někde mimo dosah cesty zlomil nohu, pomůže mu leda Pán Bůh, protože je mlha, prší a chvílemi i sněží. Pokud se pamatujeme, tak při fotografování vždy nechával batoh na cestě, toho bychom si snad všimli ! Spíš to vypadá, že někde špatně odbočil.
Večeře je prý objednaná v naší ubytovně na půl sedmou, většina výpravy chce ale jíst v hospůdce, kde právě sedí. Jdeme tedy na večeři do naší chatky jen v pěti. Je to zase Dal Bhat, i když trochu jiný než včera, jak už je v této oblasti zvykem, každý do rýže přidá, co ho napadne a co je po ruce. Vašek stále nikde. Jirka jde po večeři oběhnout všechny chaty i nepálské vojáky a všude nahlásí, že nám chybí účastník, ať ho k nám případně pošlou. Jde mu také trochu naproti. Vrací se bez úspěchu. Říká, že sním šel nějaký pes a pak najednou nechtěl jít dál. Jirka měl pak obavy, zda tam nečuchal nějaké nebezpečí, například zde pověstného sněžného leoparda (kterého asi podobně jako yetiho už dlouho nikdo neviděl a figuruje pouze v optimistických seznamech ministerstva pro životní prostředí). O leopardech prý vyprávěli cestou nějací Nepálci. Nálada začíná být pochmurná, uvažuje se, zda bude mít Vašek dost rozumu, aby někde zabivakoval tak, aby do rána nemrzl. Asi půl hodiny nato se rozletí dveře a náš "chatař" říká cosi o ztraceném kamarádovi, kterého nám vede. Vašek dorazil ve stavu krajního vyčerpání. Odbočil prý špatně po cestě směrem k Sirikole (přes tu jdeme zítra). Prý dokonce šel s někým, kdo mu tvrdil, že jde dobře, ale evidentně to bylo jazykové nedorozumění. Teprve po delším sestupu, když už viděl nějakou vesnici, se rozhodl pro návrat. Pak se ještě nechal poplést tou matoucí šipkou, ale jen na chvíli. Jirka jde s Vaškem ještě na čaj (prý hodně hnusný). No, hlavně, že to dobře dopadlo ! 

7. Pátek 29. 4. - Návrat do Rimbiku

Ráno vyráží lovci fotek na výhledy. Je sice mlha, ale chvílemi se přece jen objeví vzdálené vrcholky. Na fotku to ale moc není. Ivana si není jistá, zda včera Vašek opravdu přišel nebo se jí to jen zdálo, a tak je ráda, že to je skutečnost. Na snídani jedeme raději do hospůdky, kde včera většina výpravy večeřela. V naší vývařovně jsme sice měli snídani objednanou, ale nemají nic připraveno. Dáváme si dle chuti tibetský chléb nebo omeletu.
Kolem osmé se vydáváme na sestup. Čeká nás asi 1700 metrů dolů, něco také nahoru, délka trasy je asi 20 km. Zpočátku vede cesta střídavě nahoru a dolu. Stoupání jsou krátká, sestupy podstatně delší. Je teplo. Ráno bylo dost zima, tak jsme se navlékli. Postupně shazujeme většinu svršků a navlékáme kraťasy. Anička nachází ve vrchlíku batohu vyteklý repelent, který jsem před dvěma dny asi špatně zavřel. Zapatlal okolní věci včetně žvýkaček a bonbónů. Beru si je k sobě, že je sním. Zrovna nás předchází Jirka, který se zdržel na startu, a jeden z bonbónů koštuje. Prý mu nic není. Většina ostatních věcí byla naštěstí zabalena a nic se jim nestalo. 
Pokračujeme v cestě, která stále příkřeji klesá. Před polednem přicházíme do Gurdumu. Procházíme vesnicí a pokračujeme už mírnějším klesáním s občasnými stoupáními do Sirikoly podél stejnojmenné řeky. Zastavujeme u stejného hotýlku jako první den treku. Odpočíváme, přelepuji si otlačené prsty u nohou. Přecházíme opravený most a po již známé cestě mírně stoupáme do Rimbiku. Po slunečném dni přichází mraky a chvílemi trochu krápe. Předchází nás spousta školáků v místních uniformách, většina kupodivu nežebrá cukroví a tváří se hrdě, což kvitujeme s povděkem. Cesta zpět nám připadá delší než to vypadalo cestou tam. Asi ve čtyři jsme v cíli.
Ubytováváme se a dostáváme skvělou zeleninovou polévku. Je tu dokonce teplá sprcha a na pokojích funkční elektrické osvětlení. Večeře je v půl sedmé. Jsou smažené nudle a rýže se zeleninou, oboje výborné. Jako zákusek si někteří dávají momo. U večeře se diskutuje o bolavých kolenech, která se dnes při sestupu ozvala. Gynekolog Ivan doporučuje prasečí nožičky. Obě Kateřiny se tváří, že neví, co to je a kde by to koupily. Po vysvětlení že v řeznictví se jedna z dívek vyjadřuje v tom smyslu, že to hnusné smradlavé místo plné mrtvol, obchází vždy po druhé straně ulice. Patrně zná pouze sáčkované maso v igelitu, které se úspěšně tváří, jako by bylo z umělé hmoty. Dávám k lepšímu sci-fi historku o budoucnosti, kde potravinářská firma ve snaze trumfnout konkurenci syntetizovala lidské maso a s úspěchem ho prodává. Konkurenti se brání soudně a omdlévající vyšetřovací komisi opatrně vysvětlují, že lidstvo jaksi maso jí, ale říká se tomu jinak, aby nebyly dotčeny morální a mravní principy. Na konci povídky slabikují členové komise slovo "lidožrout". Dospěl jsem k názoru, že popisovaná budoucnost se už úspěšně zakládá.

Ivan také propaguje pivo (tedy obecně, ne na kolena) a to slovy "Pivo je nenahraditelné". Tato jeho charakteristika se všem líbí, Ivan je přes svůj věk rozhodně moderní lékař. Po večeři pozorujeme velkou můru. Ti, co jsou příslušně technicky vybaveni, ji fotí.

8. Sobota 30. 4. - Přes Darjeeling do Peelingu

Snídáme v šest. Čeká nás dlouhá cesta džípem, auta ale zatím nedorazila. Jirka telefonuje na kontaktní čísla. Nakonec se ukázalo, že přijeli jiní šoféři a čekají u hotelu Sherpa Tenzing místo u lodže Sherpa Tenzing. To je ta fascinace jménem, známým turistům. Sherpa Tenzing se tu evidentně jmenuje každá druhá bouda! Po chvíli jsou džípy na místě. Nakládáme zavazadla na střechu a nasedáme. V rámci liberalizace také měníme zasedací pořádek. Láďa, který si tentokrát sedl dozadu, se cestou raději přemísťuje na přední sedadla. Prostřední člověk vepředu brání stehnem v pohybu řadící páce a Jirka dává pro pobavení k lepšímu historku, že na některé z minulých výprav posadil dopředu hezkou blondýnu a řidič prý podezřele často řadil i tam, kde to nebylo potřeba. Dojeli prý tenkrát ale včas, jen řidič litoval, že cestu neprotáhl. Jedeme zpět do Darjeelingu. Na zpáteční cestě už nás vojenské kontrolní stanoviště ignoruje. Na místě jsme před jedenáctou.  K hotelu se nyní nedá projet, tak zastavujeme asi 10 minut od od něj, okolí už ostatně známe. Vysedáme s tím, že sraz je ve tři čtvrtě na jednu v hotelu Valentino. Jdeme něco zakousnout do naší oblíbené cukrárnopekárny. Začíná pršet. Hledáme internet, který tu taky mají. Odesíláme pár mailů a koukáme na zprávy. Po této bohulibé činnosti odcházíme na sraz do hotelu a bereme si věci z depozitu. Na Láďu konečně čeká nalezený batoh, ale je trochu přebraný. Ale aspoň něco.

Jdeme k džípům a umíťujeme věci z depozitu částečně na střechu a částečně do aut. Bohužel bude trochu těsněji. Sedáme si na zadní sedadla s nadějí, že nám  nebude špatně. Vyjíždíme směr Peeling. Vašek koupil nějaké portské. Prý na ně dostal chuť a nabízí také nám ostatním. Většinu ale cestou vypil cestou sám. Nedá se sice říct, že je namol, ale rozhodně má dobrou náladu. Sjíždíme příšernými rozmlácenými serpentinami k řece asi o 1600 metrů níž, je to skutečný padák. Vyhýbání s protijedoucími vozidly je problematické. Většinou musí jeden zacouvat na trochu širší místo. I když se tu jezdí vlevo, někdy se vyhýbá opačně, podle toho, kdo lépe vidí na okraj silnice nad srázem. 


Jedeme kolem čajových plantáží. Na chvíli zastavujeme u trhaček čaje. Přejíždíme řeku a za mostem zastavujeme u kontroly vstupu do Sikkimu. Každý musí zase předložit pas. Jirka jim dal náš seznam, tak nás jen kontrolují podle něj. Stejně to pak opíší do vlastních záznamů. Latinka a naše jména vojsku stejně působí potíže, procedura pokračuje pomalu. Nejlépe je ukázat ozbrojenci své jméno v seznamu a předložit pas. Měním místo s Vláďou, mám poněkud obavu o svá záda. Anička zůstává vzadu. Jedeme napřed kus podél řeky, pak stoupáme do Peelingu. Tam se ubytováváme v poměrně slušném hotýlku. Je tu jen dost zima a na pokoji zřetelně smrdí repelent. Na večeři jdeme do hotelové restaurace. Dáváme si kuře na česneku a smaženou rýži. Přichází Vašek a váhá, zda má jít někam jinam. Když zjišťuje, že tu mají jeho oblíbené nudle se zeleninou (chowmain), rozhodne se zůstat taky tady. 

9. Neděle 1. 5. - Do Yuksamu

Snídáme v hotelu. Dáváme si chapati. Příprava trvá dlouho. Ti, co si dali toasty mají snídani dříve. Kolem půl deváté vycházíme ke klášteru Pemayangtse. Je to asi půl hodiny po blátivé silnici. Platí se tu vstupné, turistický zájem je značný. Dominantou kláštera je modlící mlýnek v nadživotní velikosti, vysoký asi 3 metry. Každý se pokouší jej roztočit, doufejme, že jsme zvolili správný směr rotace kvůli případné přízni bohů. Některé místnosti kláštera jsou nepřístupné z náboženských důvodů, v těch zbylých se formálně nesmí fotit, což většina fotografů ignoruje. Vracíme se po desáté. Balíme a nakládáme zavazadla na džípy.

Kolem jedenácté vyjíždíme směr Yuksam. Cestou odbočujeme k jezeru Kchechopari. Je to posvátné místo pro hinduisty i budhisty. Prohlížíme celý areál. U jezera je plno vlaječek. Předpisově zouváme boty a jdeme po dřevěném chodníčku kolem spousty malých modlicích mlýnků k plošině s vyhlídkou na jezero. Nějaký stařec tu dělá zájemcům barevné značky na čelo.




Po prohlídce pokračujeme v cestě do Yuksamu. Cestou zastavujeme u Kančendženga falls. Do Yuksamu přijíždíme po třetí hodině. Ubytování máme zajištěno jinde než si Jirka myslel. Ušetří nám to prý ale zítra kus cesty. Je to lodge téměř na konci Yuksamu. Jedeme kolem nedávného sesuvu půdy. Zavalilo to pár domků včetně bývalého turistického checkpointu. Prý přitom zahynuli tři lidé. Domky smetené přívalem kamení a bláta, zasynané po střechu nepůsobí moc příjemně. Kontrolujeme stráň nad naší ubytovnou a konstatujeme, že opět začalo pršet.


Po vybalení jedou všichni kromě nás s odjíždějícími džípy do centra. Chystají se na klášter na kopci. My zkoušíme zabalit zavazadla, hlavně to, co dáme jakovi. Mělo by stačit jedno.

K večeru začíná pršet. Většina výpravy se vrací zmoklá, někreří s přisátými pijavicemi. Láďa zabloudil. Prý ho zachránilo, že si náš hotýlek vyfotil na svůj digitál. Podle snímku ho někdo správně nasměroval. Vida, k čemu všemu se hodí technika, když vázne jazyková komunikace ! Máme objednanou společnou večeři. Čaj tu mají s příchutí skořice. 

10. Pondělí 2. 5. - Cesta do Tsóky



Pracně rozdělujeme věci pro jaka a zbytek pro deposit v místě současného ubytování. V 7 ráno je snídaně - čapati a toasty s marmeládou. Kolem osmé vycházíme směrem na Tsóku. Čeká nás asi 16 km a musíme vystoupit o 1300 metrů. Cesta zpočátku střídavě stoupá a klesá. Sestupujeme k provizornímu můstku přes potok. Nahrazuje původní závalem nedávno zborcený most. Závaly se tu přiházívají evidentně často.


Zavazadla nám nenesou jaci, ale koně. Koně jsou prý rychlejší, ale zase toho míň unesou. Je jich 11. Brzy jsme zase poslední. Tentokrát nás hlídá vždy některý z našich domorodých průvodců, takže se snad neztratíme. Většinou jde za námi Tenzing, což je šéf našeho desetičlenného "realizačního týmu". Kolem jedné se dobelháme k místu, kde nám doprovod připravil oběd. Ti nejrychlejší prý na něj nečekali a odešli bez něj. Rychle se snažíme zvládnout připravené jídlo. Kuchaři hned myjí nádobí a vyrážejí na cestu.


Ani my se příliš nezdržujeme a pokračujeme v cestě. Čeká nás ještě jeden prudký sestup k poslednímu mostu. Pak už se jen stoupá. Do cíle přicházíme se setměním po páté. Ubytování máme v jednoduché lodži, dokonce s primitivními tvrdými postelemi, to nahoře nebude. Osadá má sice osvětlení živené lunečními kolektory, ale buďto nefungují, nebo se nashromážděná energie stačí vybít během dne. Večeře je bohatá, je dokonce i maso a na závěr kompot. Jsme ve výšce 3000 metrů. Zítra máme popolézt o dalších 1000 metrů ...

11. Úterý 3. 5. - Výstup na Dzongri

Ráno je dokonce trochu rozhled, snad se povede pár fotek. Dostáváme "čaj do postele" a misku s teplou vodou na mytí. Prý to tak bude celou cestu. V 7:30 je snídaně (porridge a vařené vejce). Kolem se osmé postupně vydáváme na výstup do Dzongri. Je to prý 9 km. Brzy jsme zase poslední a Tenzing nás zase hlídá.
Cesta naštěstí moc neklesá, takže neztrácíme pracně nastoupané metry jako včera, ale zato je všude plno bahna. Stezka je rozbitá a neuvěřitelně zasviněná trusem nesčetných koňských a jačích výprav, které se uskutečnily před námi.

Do chaty se dostáváme kolem třetí, ostatní zrovna dojídají oběd, na který prý museli dlouho čekat. Dostáváme speciální porci zbytků, je toho pro dva poněkud mnoho (pizza, smažené brambory a fazolová omáčka). Po obědě zalézáme do spacáku. Ležíme ve dvou místnostech na zemi. Chata nemá žádné vybavení. Jedno okno chybí a je primitivně zatlučeno prkny a vyspraveno starou dekou. Kousek od chaty je zajímavý záchod: je to bouda se třemi "pozicemi", postavená nad skloněným korýtkem. Občas to někdo z osazenstva chaty proleje lavórem vody. Dříve prý tím přímo protékal potůček. Ten je nyní odkloněn mimo.
Není co dělat. Je mlha, na vycházky to moc není. Vylézáme až na večeři (brambory, těstoviny, masové momo, smažený zákusek - obalované jablko).

12. Středa 4. 5. - Dzongri

Ve 4 ráno měli vstávat zájemci o výstup na vyhlídkový kopec. Vzhledem k počasí se ale nikam nešlo. Teprve kolem půl sedmé vysvitlo na chvíli sluníčko. Část výpravy přece jen začala šplhat na kopec. Někteří prý chytli ještě nějaký rozhled. V 8 je snídaně (čapati, poridge, smažená vejce). Naši kuchaři nás zřejmě chtějí vykrmit.
Po snídani jde většina na výlet. Zůstáváme jen my a Vláďa. Mě začla bolet záda a vypadá to, že budu muset sestoupit. Pokud se mi to teda podaří. Aničce ze zase zhoršil kašel a bude asi muset taky dolů. Bere si nakonec antibiotika, která máme s sebou. Vláďa taky kašle, a tak odpočívá. Venku je mlha a není nic vidět. Pospáváme ve spacácích. Pro zahřátí dostáváme čaj.
Kolem půl jedné se postupně vrací výletníci. Nahoře prý byl sníh a výlet byl předčasně ukončen. Do doliny nikdo nedošel. Občas prší. Asi v půl druhé obědváme. Po obědě se většina z nás povaluje ve spacácích. Optimisté občas vycházejí hledat signál mobilu a modré fleky na obloze. Signál našli, pár modrých flíčků údajně také.
Vzal jsem si nějaké prášky na záda, ale moc to nepomáhá. Anička kašle stále víc. Domlouváme s Jirkou, že nejlepší bude sestoupit do Yuksamu. Jirka dohaduje s Tenzingem, že s námi pošle nosiče, který nám ponese batoh. V případě potřeby prý pro mne sežene odnos. V 7 v pochmurné náladě večeříme. Ivan mi dá 4 tablety Diclofanacu Duo na záda. Mám vzít jeden ráno a jeden večer. Snad to pomůže. Prý je to dryák.

13. Čtvrtek 5. 5. - Sestup marodů do Tsóky



Ve 4 ráno vstávají zájemci o výhled na Kančendžengu. Dostávají čaj a vyrážejí na kopec. V chatě zůsstáváme jen my dva a Ivana, které se nechce nahoru. Kolem půl šesté ale vyráží sama. Objevuje se mlha, a tak se brzy vrací. Prášek na záda trochu zabral, lék na Aniččin kašel moc ne. Asi to není správný typ antibiotika. Kolem půl sedmé se postupně všichni vrací z vyhlídky. Prý bylo vidět dobře. Ted už je ovšem mlha.


Kolem sedmé snídáme. Po snídani se my dva vydáváme na ústup. Kromě nosiče jde s námi i průvodce. Ještě nám Tenzing představuje nějakého dalšího člověka - asi průvodce nějaké jiné výpravy, který nám říká, že v případě problémů se na něj můžeme v Tsóce obrátit.


Vycházíme asi v 8. Sestup začíná krátkým výstupem, pak se už jde jen dolů. Cesta nám ubíhá rychleji než při výstupu. Díky dešti ovšem přibylo bahna, terén se zatraceně smeká. Dole jsme v poledne. Dáváme si čaj a polévku v místní hospodě. Sotva vstoupíme do lodže, začíná pršet. Je to obvyklá krátká přeprška. Umístili nás do pokoje s nějakým Australanem. Má prý problémy s výškou a zítra rovněž sestupuje do Yuksamu. Průvodce, co šel s námi, patří k němu. Chlápek umí dost slušně anglicky a má zájem se bavit. Alespoň není po cestě nuda.


Posíláme SMS Jirkovi, třeba si ji někdy přečte ... když dojde. Povalujeme se ve spacácích a pijeme čaj z termosky, kterou nám donesl průvodce. Na 6 hodin máme dohodnutou večeři v hospodě. Je to polévka, čapati a brambory se zeleninou, všechno dost ostré. V 8 bereme každý svou dávku léčiv. Podle SMS od Jirky jim od 3 hodin sněží.

14. Pátek 6. 5. - Návrat do Yuksamu

Kolem půl sedmé jdeme na domluvenou snídani do hospůdky a v sedm už vyrážíme s nosičem na další sestup. Průvodce nás prý dožene. Jdeme prudkým sešupem do Bakimu. Cestou nahoru jsme stoupali povlovnější serpentinou. Ještě před Bakimem nás dohání náš včerejší průvodce a i předbíhá Australan se svým průvodcem. Na chvíli zastavujeme v Bakimu, hledáme jméno lodže, kde máme bydlet. Nosič odchází asi nějakou zkratkou. Průvodce říká něco o obědě a zastavuje se v nějaké chalupě. Jdeme tedy napřed. Procházíme bahnitou cestou přes vesnici a pokračujeme v sestupu.
Od rána je mlha a drobně mží. Přecházíme první z mostů a stoupáme do prudkého kopce. Začíná více pršet. Oblékáme "protidešťovou ochranu". Na místě, kde jsme cestou nahoru obědvali, rozbaluje průvodce svačinku. Je to něco plněného zeleninou - ostřejší, ale docela dobré, brambor na loupačku a nějaký smažený kousek. Pokračujeme v cestě dále. Déšť střídavě slábme a houstne. Před posledním mostem se déšť zmírňuje a postupně ustává. Zbylá cesta nás už dost otravuje. Nějak si nepamatujeme, že jsme tolik klesali. Ted tím pádem musíme ještě v závěru cesty chvílemi stoupat. Nejsou to sice dlouhá a prudká stoupání, ale už nás to opravdu nebaví. 
Do Yuksamu přicházíme kolem půl třetí. Ubytováváme se v lodži Kabur, jako před odchodem na trek. Náš batoh nedorazil. Bereme si tedy alespoň věci z depozitu. Průvodce jde shánět našeho nosiče s batohem. Našel ho někde o kus dál a vrátil se s ním. U majitele lodže si objednáváme čaj na pokoj. Dojídáme k němu rozlámané sušenky a zbylé vejce od předvčerejší snídaně. 
Anička píše SMS Jirkovi, že jsme v pořádku dorazili. Nachází na telefonu nepřijaté hovory. Je to z práce, jeden volající dokonce nechal vzkaz. Volá mu zpět, ale prý už je vše vyřešeno. Vybalujeme a rozvěšujeme zavlhlé věci. Peru zabahněné nohavice našich kalhot. Trochu zápolíme se světlem. Domluvil jsem snídaně a večeře. Jídlo dostáváme do pokoje. Čaj je vždy s příchutí skořice, evidentně z prášku. 

15. Sobota 7. 5. - Odpočinek v Yuksamu

 



Pospáváme dost dlouho. Snídáme až po deváté. Je mlha, kolem půl desáté trochu prší. Po desáté se odhodlávám k výletu do vesnice. Anička zůstává v pokoji. Potkávám našeho známého Australana s průvodcem. Kupuju chleba a zelený sirup proti kašli, už od pohledu jsou to rozdrcení zelení brouci. Začínám taky kašlat, patrně z pohledu na ten sirup.



V jednu máme k obědu smažené placky se zeleninou a skořicový čaj, odpoledne se povalujeme na postelích. Venku na střídačku prší a je mlha. Luštíme křížovky. Zkoušíme ten sirup proti kašli, ale je to evidentní sladké šidítko. Anička pak ale raději bere svoje kapky. Dohadujeme se, jak se asi daří našim kolegům o dva až tři  kilometry výš. Soudíme, že to za moc nestojí ...  



16. Neděle 8. 5. - Prohlídka Yuksamu

Ráno konečně svítí sluníčko. Po snídani se jdeme podívat na klášter Dubdi. Je to hodně do kopce. Jsou tu již dříve avizované pijavice, tudíž musíme alespoň jednu nechat trochu nasát. Podařilo se to Aničce cestou nahoru. Prohlížíme klášter a vracíme se prudkým sešupem zpět. Cesta je kamenitá, místy porostlá mechem, takže i trochu kluzká. Nahoru se tedy lezlo lépe. 

Jdeme do vesnice kolem budovy místní nemocnice, o níž předtím kolovaly divoké zvěsti, že je to leprosárium. Pochmurně navrhuji divoce kašlající manželce, že by se tam mohla hlásit jako nemocná.

Usedáme v jedné restauraci, chceme nějaké jídlo. Nabízejí momo, ale nakonec se domlouváme na nudlové polévce se zeleninou. Příprava trvá nepřiměřeně dlouho. Polévka je příliš ostrá. Anička se snaží vyjíst pouze nudle a vyhnout se třaskavé, pálící tekutině. Nudlí je hodně, a tak to po ní dojídám. Kašel už mám taky, tak co, alespoň se bacily zkříží !  Čaj je taky cítit skořicí. Asi je to místní specialita, rozdělovaná do krámků různých prodejců z jednoho velkého pytle.

 

Jdu koupit sušenky, chleba a a na útěchu sladkou Fantu. U krámku to je na dlouhé lokte. Anička jde tedy napřed. Prohlíží uzavřený chrám u silnice cestou zpět do hotýlku. Jsou tu všude slavobrány, zítra má přijet nějaký láma. Cestou si Anička všimne odbočky "královskému trůnu", a protože se mne nemůže dočkat, odbočuje po ní. Tím pádem jsem v lodži dřív než ona, a musím na ní čekat, protože klíče má jen ona.

 


Odpoledne se zase povalujeme a snažime se vyléčit své choroby. Večer vypadává elektřina, a tak dostáváme na pokoj svíčku. Přišla SMS od Jirky, že jsou v Tsoce a že zítra dorazí mezi 12 a 13 hodinou. Prý někdo chce jet rovnou do Gangtoku, a pokud bude dost lidí, tak objedná jeden džíp. Ptá se, zda bychom jeli taky. Odpovídáme, že ano. Večer začlo pršet hned po té, co se Anička zmínila, že dnes vlastně ani nepršelo.

17. Pondělí 9. 5. - Odjezd otrávených do Gangtoku

Od rána je mlha. Povalujeme se v postelích. Kolem 11 začínáme zase přebalovat zavazadla. Asi v půl dvanácté přichází Jirka s tím, že se dnes nikam nepojede. Nenašlo se prý dost zájemců, aby zaplnili džíp. Chvilkami prší. Postupně docházejí ostatní. Nakonec se ukazuje, že dvě dvojice mladých chce odjet v každém případě a džíp si zaplatí navíc. Tedy pokud se džíp sežene. Cena je kolem 2000 rupií. Pojedeme s nimi, máme téhle lokality už dost. Tenzing samozřejmě džíp sehnal. Cena je 2200, tedy necelých 800 rupií na dvojici. To celkem ujde.
Pojedeme asi ve dvě. Ještě bude oběd a batohy příchozích dosud nedorazily. K obědu je něco jako spring rolls a k tomu nějaká zelenina. Vyjíždíme nakonec asi ve tři čtvrtě na tři. Džíp nemá plachtu na zavazadla, snad dudou stačit igelity. Gumy automobilu vypadají víc než sjetě, tachometr ukazuje standardní rychlost 0. Další měřák (teplota motoru) kmitá po celém rozsahu stupnice do doby než řidič odklopí kapotu a něčím zavergluje. Pak se drží mezi 40 - 60 stupni, což rozhodně neodpovídá jízdě v kopcovitém terénu na plný plyn. Řadídí páka se divně viklá, ale jedeme. Zpočátku poměrně pomalu, postupně, jak se lepší silnice, získává řidič  odvahu k riskantnímu předjíždění. Máme dojem, že s oblibou přidává plyn u cedule "Drive slowly".
Dojíždíme ale v pořádku do Gangtoku k hotelu Pine Ridge někdy kolem půl osmé. Je třeba se zapsat do knihy. Stačí ale jen jedno jméno. My jdeme hned na večeři, ostatní dali asi přednost sprše. Dáváme si nějake nudle a čaj. Nudle standardně poněkud pálí a tak chceme na spláchnutí ještě jeden čaj. To zdejší personál dokonale zmate. Se vším se chodí radit k šéfovi, který sedí v recepci. Je to starší pán, celkem se zdá milý, zato obsluha je zoufalá. Nakonec ten další čaj přece jen dostáváme.
Po večeři se vracíme na pokoj. Trochu zkoumáme televizní programy. Nic dívatelného však nenacházíme. Bereme dávku vitamínů a acylpiriny na pocení.

18. Úterý 10. 5. - Prohlídka Gangtoku

Ráno nás budí různý hluk už asi od pěti. Snídáme v hotelové restauraci. Dávám si toasty a čaj. Jsou ale jen dva, moc jsem se nenajedl. Anička si chytře dala toasty s vajíčkem a vydělala na své volbě sytější krmi. Po snídani jdeme na průzkum města. Po krátké prohlídce se vracíme na pokoj a léčíme své choroby.

Kolem jedné jdeme na oběd do blízké restaurace Obero´s. Zkouším pak koupit nějaké CD s místní muzikou, ale prodavačka zjevně nechápe, co chci. Nakonec zapadáme k internetu v jedné sázkové kanceláři a koukáme, co se děje ve světě. Vracíme se zase odpočívat do hotelu. Kolem čtvrté přijíždí zbytek výpravy.

Na večeři jdeme kolem šesté zase do restaurace Obero´s. Dáváme si sýrovou pizzu. V 8 je sraz v podzemní místnosti hotelu. Pro zpestření zrovna nejde proud, funguje pouze nouzové osvětlení. Objednáváme si pití. Ti, co ještě chtějí jíst, budou muset počkat na konec schůzky, protože jídlo se podává jen v hotelové restauraci. I s tím pitím má zdejší natvrdlý personál trochu problémy.

Jirka vybírá peníze za koně na treku a za některé společné stravování během pobytu. Pak informuje o zbylém programu. Zítra je možno vyjet na nějakou vyhlídku, pozítří odjíždíme do Dillí. Jinak je volný program. Na zítra večer domlouváme večeři v restauraci Blue Sheep u informačního střediska.

19. Středa 11. 5. - Léčba






V půl šesté většina výpravy odjíždí na vyhlídku. Mě bolí v krku, a tak nemám o vyhlídku zájem a Anička se k nikomu do auta nevejde. Museli bychom si draze najmout vlastní vůz. Tak zůstáváme v posteli. Pozorujeme zdejší svoz odpadků. Lidé nosí odpad na hromadu proti našemu hotelu patrně celý den. Po ránu přijede nákladák, jehož osádka svinstvo naloží a odveze. A tak to jde stále dokola. Hromada nečistot slouží za poslední možnost potravy vyhladovělým toulavým psům.  Kolem půl osmé jdeme na snídani opět do restaurace Obero´s. Restaurační služby našeho hotelu se zmateným personálem už raději nepokoušíme. Jdeme na krátkou vycházku po městě, kterou zakončujeme u internetu. Hledáme informace o antibiotiku, které má Jirka k dispozici. Jak už správně říkal Ivan, na můj krk to není to pravé a navíc to má plno vedlejších účinků. Raději se budu léčit acylpirinem.



Vracíme se do hotelu, kde zaléhám do postele. Anička se vydává do vyšších pater Gangtoku kolem královského paláce a dalších vládních budov. Zastavuje se v botanické zahradě na výstavě orchidejí. Po jejím návratu odbýváme oběd sušenkami a odpoledne věnujeme další léčbě vleže. Večer se všichni scházíme na společné večeři v domluvené restauraci. Zítra by ještě někteří nadšenci chtěli zkusit znova vyhlídku. Dnes toho totiž moc vidět nebylo, i když bylo celkem hezky.

20. Čtvrtek 12. 5. - Odjezd do Dillí

Budíček troubením kolem páté je jako obvykle. Na vyhlídku se ale nejede. Znalci posoudili, že to při pochmurném počasí nemá smysl. Snídáme dnes na pokoji. Balíme a ve čtvrt na osm nakládáme bagáž na džípy, nasedáme a jedeme do Bagdogry. Před odjezdem Obdržel Jirka SMS, že náš let z Bagdogry bude o 3 hodiny opožděn. Nevíme ale, zda se na to můžeme spolehnout, a tak odjíždíme raději podle původního plánu.
Naši řidiči zjevně spěchají a upozornění, že máme dost času, jejich jízdu nezmírní. Stojíme asi 25 minut u výjezdu ze Sikkimu. Řidiči jsou nervozní a jedou pak o to rychleji. Cestou zastavujeme na další půlhodinu u mostu přes řeku Teesta na konci Himalájí. Fofíme most a přidrzlé opice. Je to oblíbené turistické místo.  Samozřejmě tu tedy je občerstvení a prodavači nabízející ke koupi okurky a ananasy. Opice žerou vše, co se jim nabídne.
Zanedlouho pak přijíždíme na rovnou a na zdejší poměry širokou silnici. Provoz houstne, objevují se rikši a další všelijaká vozidla, takže je stejně problém jet rychle. Naši řidiči určitě mají nějaký další kšeft, a tak stále spěchají. Přijíždíme k letišti po dvanácté, vykládáme bagáž a po ukázání letenek jsme vpuštěni na do odbavovacího prostoru. Let má skutečně zpoždění, místo ve 14:30 se letí v 17:05. Katka  získala zpět svůj foťák zapomenutý v letadle při příletu.
Po chvíli váhání pouštíme do prohlížecího zařízení naše velká zavazadla. Fasujeme palubenky a podáváme zavazadla. Jdeme pak do místní restaurace. Dáváme si nějaké placky, já rybí a Anička kuřecí, s hranolky. Placky jsou pochopitelně ostré a hranolek je málo. Zapíjíme to místním "nic moc" pivem. Jdeme pak odpočívat na pohodlnější sedadla do haly. Kolem třetí slyšíme výzvu, že pasažéři našeho letu se mohou dostavit do restaurace na nějaké občerstvení. Jdeme se tam podívat. Fasujeme dva sýrové chleby, kousek něčeho sladkého a něco, co cynicky nazýváme "pálivým bobkem". K pití si můžeme vybrat mezi čajem, kafem a kolou. Dávám si kolu, Anička samozřejmě čaj.
Asi ve čtvrt na pět nás pouštějí do odletové haly. Procházíme kontrolou. My bez problémů, některým členům výpravy zabavují baterie, které přes varování nechali v příručních zavazadlech. V Dillí jim to prý zase vydají. Čekáme na odlet. Asi v půl páté přistává letadlo, kterým zjevně poletíme. Jiné tu totiž ani není.

Nástupní rukávy se tu stejně jako v Dillí nevedou, je nutno přejít kus letištní plochy. Odlétáme Boeingem 737-200, společnosti Indian Aerlines, jako vždy s mírným zpožděním. Slanou limonádu na palubě tentokrát nahrazují kolou s ledem. Dotáváme také nějaké pálivé jídlo.
Vidíme z letadla pár vršků Himalájí (Kančendženga, asi Makalu a skupina Everestu). Je ovšem problém odlišit kopce od mraků. Přistáváme kolem sedmé a čekáme na zavazadla. Posílají je po troškách, ale nakonec přijedou všechna. Čeká na nás klimatizovaný autobus, který nás odváží do hotelu "Likir House".

Ubytováváme se, někteří jdou ještě na pivo. Trochu válčíme s klimatizační jednotkou, ale nakonec se za pomoci personálu daří ji zprovoznit. Jsou tu komáři. Vytahujeme repelent, ale asi to stejně nepomůže. Z případné malárie nás už snad doma vyléčí. 

21. Pátek 13. 5. - Dillí



Snídani máme v hotelu. Někteří byli ráno v ulicích. Láďa zkoušel řídit starou rikšu a roztrhl si při tom kalhoty. V půl desáté vyjíždíme klimatizovaným autobusem na prohlídku zdejších pamětihodností. Venku je vedro, kolem 40 stupňů. První zastávka je Red Fort (červená pevnost). Na prohlídku pevnosti a blízké mešity Jama Masjit máme čas do jedné, tedy asi 3 hodiny.


Při prohlídce je skoro nesnesitelné vedro. Snažíme se schovávat alespoň před sluncem v krytých částech pevnosti. Na závěr prohlídky kupujeme u prodavačů suvenýrů dřevěného hada a figurku boha Gameshy. U východu z pevnosti zastavujeme v prvním bufetu a občerstvujeme se. Po krátkém odpočinku pokračujeme přes tržiště k mešitě Jama Masjid. Právě je ale čas modliteb, a tak nás jako nevěřící dovnitř nepouští.


Jsme už z vedra unavení, a tak nás potěší, když u brány 3 spatříme zaparkovaný "náš" autobus. Podle dohody měl čekat u hlavní brány, předpokládali jsme, že to je brána 1, ale kdo ví, jak to bylo. Jsme tedy této náhodě docela vděční. Můžeme utéct před horkem, ve voze naplno běží klimatizace. Postupně přicházejí i ostatní. Jedeme pak k památníku India Gate a odtud k Lotosovému chrámu.

Lotosový chrám skutečně připomíná tento květ. Je zasvěcen všem náboženstvím. Před vstupem do budovy je potřeba se zout a nechat boty v úschovně. Přístupová cesta ke chrámu je pokryta nějakými rohožemi, jinak bychom si asi spálili chodidla o rozpálený beton. V chrámu se nesmí mluvit, fotit a vůbec dělat hluk.

Kolem třetí odjíždíme k dalšímu objektu - Qutr Minar. Je tu mešita, minaret a další polorozpadlé stavby. Taky je tu sloup, který je z jednoho kusu údajně meteorického železa. Na sloupu prý není ani známka rzi. Je tak proslulý, že o něm před lety psal i Danniken. Že prý musel být vyroben mimozemšťany. No - je rozhodně zajímavé, kde se vzalo tolik meteorického železa a jak to předci dokázali tavit. Že by opravdu zelení mužíčci z Andromedy ?

Původně Jirka sliboval, že se v areálu najíme, ale není kde. Ani v okolí to nevypadá moc nadějně. Plánovaný čas na prohlídku tedy zkracujeme. Do této památky se platí vstupné, které je pro místní podstatně levnější (pokud si pamatuji dobře, tak to bylo asi 5 rupií) než pro cizince (250 rupií). Je zataženo. Prohlídku ještě trochu zkracujeme, vyhnal nás déšť. Je to poslední zastávka naší exkurze po Dillí.

Do hotelu se vracíme kolem páté. Dáváme si za chvíli sraz na večeři s několika spoluturisty. Napřed hledáme nějakou indickou restauraci, ale nemají tam pivo. To ovšem, jak říká Ivan, ničím nenahradíš. Tak jdeme jinam a končíme v čínské restauraci, ve které už někteří byli včera. Při placení měla obsluha trochu problém, protože jsme chtěli účet rozdělit na 4 části. Po osmé se vracíme zkratkou do hotelu, sprchujeme se, balíme a před devátou opouštíme pokoj.

Bágly shromaždujeme v přízemí hotelu. Někteří jdou ještě na pivo, které pak konzumují před hotelem. Do hotelu totiž alkohol nesmí. V recepci nám ještě vaří čaj a kafe. Kolem půl jedenácté odjíždíme autobusem na letiště. Provoz je dost hustý.

Na letišti si hned necháváme prohlédnout zavazadla, dostáváme přes ně security pásku (než s nimi přejdeme k odbavení, můžeme do nich klidně přidal bombu, z toho opakovaně trochu mrazí v zádech). Podáváme zavazadla a fasujeme palubenky, zbylé rupie vracíme v Indian Bank. Procházíme přes imigrační úředníky do odletové haly a čekáme na odlet. 

22. Sobota 14. 5. - Přílet

Odlétat máme ve 3 hodiny ráno. Před druhou hodinou přichází posádka aby ji pak ji hromadně pustili dovnitř. Připadá nám, že letců je poněkud mnoho. Před půl třetí začínají pouštět nás, cestující. Během pobytu jsme se dohadovali, zda je to Boeing 767 nebo IL-96, protože naše letové rozpisy se lišily podle toho, kdy byly zakoupeny a jak se měnily plány. Podle našeho očekávání letíme kapacitnějším strojem IL-96.
Sedíme uprostřed, neřekli jsme si o místa u okénka. Start je dost opožděn, snad byly nějaké problémy s letenkami. Pořád někdo pobíhal sem a tam po palubě. Startujeme asi ve 4. Fasujeme obvyklé letecké občerstvení. V Moskvě přistáváme asi v 9. Jdeme do tranzitního prostoru. U přechodových pultů vládne víc než jen trochu chaos. Úředníci postupně vyvolávají jednotlivé destinace, asi podle pořadí odletu. My pochopitelně zůstáváme jako poslední. Do odletu ovšem máme spoustu času. Palubenky stejně ještě nejsou. Máme si je vyzvednout na tranzitu někdy ve 3.
Zoufale se potloukáme po letišti. Moc míst k sezení tu není. Tam, kde jsou, navíc táhne a po delším sezení, je zima. Kupujeme bagetu za 7 dolarů (!) Je tu výhodnější platit v dolarech než eurech. Na kurs se nehledí, ceny jsou jednotné v eurech i v dolarech. Hodinu po poledni si jdeme sednout do jedné restaurace. Dáváme si ucházející boršč (5 dolarů) a čaj.
Před třetí se scházíme před tranzit deskem. Úřednice nám sedmi, kteří letíme dřívějším letadlem, odebírá pasy. Sice vytiskne doklady, ale říká, že nám doklady dá až za půl hodiny. Na naše protesty nebere zřetel. Čekáme před okénkem. Úřednici se to nelíbí a zahání nás od okénka. Nechápe, že nechceme pasy nechat jen tak někde ležet bez dozoru a motat se po letišti bez dokladů a letenek. Ostatní bez problému dostávají palubenky. S námi je problém snad proto, že letíme vlastně s ČSA a někdo od nich musí asi palubenky odsouhlasit. Nakonec Jirka naše palubenky i pasy dostává. Ještě je potřeba vyplnit anketní lístky Adventury o naší spokojenosti se zájezdem. To bude problém, část výpravy je hodně rozladěná už od té doby, co se ukázalo, že deštíky tu nepadají z nebe jen odpoledne, jak bylo avizováno v prospektu cestovky. 
Odlétat máme v 17:15, ale nastupovat se začíná teprve v 17:10. Startujeme asi s půlhodinovým zpožděním. Ostatním to letí v 18:50. V Praze přistáváme kolem sedmé. Batohy kupodivu dorazily v pořádku, konečně tedy jedeme domů.